Duurzaam ondernemen
Circulair is de weg vooruit
2 minuten lezen
Duurzaam ondernemen is goed voor het milieu, maar waarom zou je er als ondernemer aan beginnen? In een wereld waarin veel verschuift – de zeespiegel stijgt, onze zomers worden heter, klimaatnormen worden internationaal aangetrokken – kan je je maar beter voorbereiden.
Een winstgevende business die afhankelijk is van fossiele brandstoffen is over tien jaar ongetwijfeld een pak minder lucratief. Maar ook een zaak waarin werknemers zich slecht in hun vel voelen, zal zijn medewerkers zien vertrekken en is op termijn niet duurzaam. Dit zijn alvast twee vuistregels:
1. Investeren in mensen loont
1. Investeren in mensen loont
Aandacht voor welzijn is het beste middel tegen burnouts en helpt om de continuïteit in je bedrijf veilig te stellen. Trainingen, opleidingen en menselijk personeelsbeleid spelen een grote rol. Je kan op veel manieren een sociale meerwaarde betekenen, zoals door kansengroepen te betrekken in je bedrijf of samen te werken met de sociale economie. Maatwerkbedrijven dicht bij huis zijn goed geplaatst om sommige productietaken over te nemen.
2. Think green
2. Think green
Klassiekers voor snelle milieuwinst (en winst voor de portefeuille) zijn lokaal produceren en consumeren, transportkilometers beperken, afval beperken en recycleren. Denk ook aan deeleconomie en of overweeg om producten als diensten aan te bieden. Kortom, de circulaire economie.
De weg vooruit
Dat circulair dé weg vooruit is, staat vast. De stad Antwerpen heeft zich alvast voorgenomen om tegen 2020 CO2-neutraal te worden en circulaire economie kan daarbij helpen. Nieuwe technologieën ondersteunen die beweging, zoals IoT-toepassingen om milieuwaarden te meten en op te volgen. AI en robotica kunnen helpen bij de scheiding en recyclage van afval en blockchain kan logistieke stromen optimaliseren. Het zijn maar enkele voorbeelden, de opties zijn eindeloos.
Natuurlijk kan duurzaam ondernemen ook grote veranderingen binnen je bedrijf betekenen, en moet je soms breken met huidige werkwijzen. Bij zo’n radicale omslag kan een frisse blik van buitenaf wonderen doen. Er al eens aan gedacht om een creatieve expert bij je duurzaamheidsbeleid te betrekken?
Circulaire economie vs lineaire economie
Circulaire economie is een alternatief voor de klassieke ‘lineaire’ economie'. In een lineair model nemen we grondstoffen en maken we er een product van. Van zodra het product verkocht is, daalt het gros van de producten in waarde. Die producten worden uiteindelijk afval en hebben dan zelfs een negatieve waarde: je moet betalen om er vanaf te raken. In een circulaire economie worden tal van strategieën toegepast om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten. Ze worden hersteld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, kunnen gemakkelijk uit elkaar gehaald worden en omgevormd worden tot nieuwe producten, de materialen zijn volledig recycleerbaar of afbreekbaar, enzovoort. (bron: Vlaanderen Circulair)
Circulaire economie is een alternatief voor de klassieke ‘lineaire’ economie. In een lineair model nemen we grondstoffen en maken we er een product van. Van zodra het product verkocht is, daalt het gros van de producten in waarde. Die producten worden uiteindelijk afval en hebben dan zelfs een negatieve waarde: je moet betalen om er vanaf te raken. In een circulaire economie worden tal van strategieën toegepast om materialen en producten zo hoogwaardig mogelijk te blijven inzetten. Ze worden hersteld, hebben een hoge tweedehandswaarde, zijn upgradebaar, kunnen gemakkelijk uit elkaar gehaald worden en omgevormd worden tot nieuwe producten, de materialen zijn volledig recycleerbaar of afbreekbaar, enzovoort. (bron: Vlaanderen Circulair)