Meer ruimte voor service design

Tools voor service design die serviceruimte en dienstverlening combineren

Is het huidige proces van service design te beknopt? Volgens Nansi van Geetsom mag het letterlijk in ruimere context plaatsvinden. Als coördinator van het postgraduaat in space & service design aan de Thomas More hogeschool ontwikkelde ze een toolkit met haar onderzoeksteam. Hierdoor stemmen ontwerpers hun service design beter af op de omgeving. Op 10 maart brengt Nansi het verhaal rond space en service design in onze Testba(a)r. In dit artikel biedt ze ons alvast haar ruimtelijk inzicht.

Image
Nansi Van Geetsom

Nansi van Geetsom geeft al sinds 2013 les in het vakgebied space & service design en is momenteel coördinator van het gelijknamige postgraduaat aan de Thomas More hogeschool. Als internationaal coördinator van het departement Interieur, Design & Architectuur begeleidde ze bovendien meer dan tien jaar internationale ontwerpprojecten rond sociale en maatschappelijke uitdagingen. Toen ze in 2013 gastdocent en onderzoeker was in product service system design aan de Jiangnan University in China, vielen voor haar de puzzelstukken in elkaar.

“Ik merkte op dat de term ‘social design’ vaak bij internationale projecten werd gebruikt. Toch was er hiervoor een betere omschrijving, namelijk ‘de optimalisatie van zowel belevingen als dienstverlening voor gebruikers in een aangepaste omgeving’. Bijgevolg bedacht ik het idee om een nieuwe specialisatierichting ‘space & service design’ te starten. Gediplomeerde architecten, interieurvormgevers, productontwikkelaars, stedenbouwkundigen en zelfs multimediadesigners en sociale wetenschappers kunnen er een vervolgopleiding volgen, gebaseerd op service design en het ontwerpen van serviceruimtes,” aldus Nansi.

Op 10 maart presenteert Nansi Van Geetsom in Bar Oscar in De Winkelhaak een aantal basisprincipes van Space & Service Design en hoe deze deze een meerwaarde zijn voor de ontwerper. Vervolgens exploreren we de Toolkit met het aanwezige vakpubliek.

Van (interieur)architect tot communicatiedeskundige tot service designer: van harte welkom om tijdens deze sessie mee te denken en feedback te geven!

Meer info en inschrijven kan hier!

“Space & service design stemt de dienstverlening helemaal af op de ruimte waarin deze zich afspeelt en vice versa. Zo zorg je voor een optimale gebruikerservaring.”
Nansi van Geetsom, coördinator postgraduaat space & service design Thomas More hogeschool

Allesomvattende aanpak

Klinkt de term ‘space & service design’ nogal complex? Nansi legt het ons graag uit in een handomdraai. “Service design draait om het ontwerpen van eender welk type dienstverlening: hoe je dus een systeem praktisch en efficiënt maakt, zoals het onthaal van patiënten en bezoekers in een ziekenhuis. Space & service design gaat hierop verder: het stemt de ruimte en de dienstverlening op elkaar af. Het is essentieel om te weten wat er zich afspeelt in de betreffende ruimte. Je houdt dus bij het ontwerp van de inkompartij van dat ziekenhuis ook rekening met wie er dagelijks passeert, waar mensen zitten, welke taken het personeel en externe diensten er uitvoeren, waar ramen en deuren staan en hoe het verlicht moet worden. Kortom: hoe werkt het systeem van dienstverlening, of hoe moet het in de toekomst werken en wat is daarvoor nodig? Je vertrekt hier steeds vanuit de behoeften van de gebruiker.”

“In het vakgebied space & service design kijken we veel breder en concentreren we ons niet enkel op de vormgeving van die serviceruimtes. We ontwerpen zo een systeem van zowel services, ruimtes, circulatieschema’s, communicatiesystemen en objecten in die omgeving. Dat is een heel holistische aanpak, waarbij het verbeteren van de gebruikersbeleving voorop staat. Noem het gerust de meest efficiënte vorm van service design, over alle grenzen heen. Of wij de enige school zijn die daarmee bezig is? Helemaal niet: onze partnerscholen in Milaan en Parijs bieden ondertussen een gelijkaardige masteropleiding aan.”

“Via de toolkit betrekken we systematisch de serviceruimte bij het ontwerpproces.”
Nansi van Geetsom, coördinator postgraduaat space & service design Thomas More hogeschool

Toolkit

In het postgraduaat space & service design bouwt Thomas More hogeschool dus een brug naar de omgevingsbeleving. “Deze aanvulling op service design zorgt voor een extra doortastend ontwerpproces,” gaat Nansi verder. “Om te helpen bij de complexere denkoefeningen, ontwikkelde ons departement ook tools voor externen. We keken daarvoor eerst naar de bestaande toolkits, zoals onder meer de kwalitatieve tools van Namahn en Flanders Inshape. Toch ontbrak er voor ons een rode draad: een systematische manier om de serviceruimte bij het ontwerpproces te betrekken.”

“We wilden in onze tools handvaten voor ruimteontwikkeling voorzien, tijdens elk van de  stappen in het ontwerpproces. Als fundament gebruiken we hier een double diamond: een methode waarbij je convergent en divergent denken afwisselt. Zo onderzoek je eerst de noden en lijn je de ontwerpuitdaging af, waarna je brainstormt en tot relevante oplossingen komt. Deze toolkit is de ideale aanvulling voor creatieve professionals en dienstverleningsorganisaties die minder vertrouwd zijn met ruimteontwikkeling. Maar het werkt evengoed vice versa. Zo is er in  sommige architectenbureaus bijvoorbeeld nog niet zo veel kennis over service design. In dit geval helpt de tool om de services en ruimtelijke ontwikkeling te combineren, afgestemd op de noden van de gebruiker,” besluit Nansi.

Testba(a)r

De toepassingen zijn legio: zo loopt er dankzij een prototype van deze toolkit momenteel een reconversie van een oud schoolgebouw naar een medisch centrum in Oeganda. Het toont aan dat heel wat samenwerkingsverbanden kunnen groeien uit het bredere kader van space & service design. Op onze editie van Testba(a)r op 10 maart stelt Nansi de toolkit en de principes van space & service design voor aan andere aspirant-designers. Alle creatieve professionals zijn welkom in deze cocreatieve en participatieve sessie. Op deze manier beleef je de methodieken en de multidisciplinaire werking van de toolkit vanop de eerste rij.


Info & inschrijven

Inschrijven voor Testba(a)r op 10 maart 2021 kan via deze link.

Meer weten over het postgraduaat space & service design kan via de website van de Thomas More hogeschool, en de blog van het ID&A departement. Inspiratie nodig? Neem dan zeker een kijkje op de Instagram van het postgraduaat.

 

Wil je graag in contact komen met Antwerpse creatieve professionals of bureaus? ANTWERP.POWERED BY CREATIVES heeft meerdere projecten rond cocreatie en innovatie, voor bedrijven uit elke sector.

Toch meer weten? Specifieke noden? Stel ons gerust een vraag!