Niet altijd bakken geld, maar wel fantastisch: het leven van de freelance creative.

Tips en herkenbaarheid.

Klinkt je eigen werkuren regelen, geen baas hebben en van overal kunnen werken je als muziek in de oren? Dan is het leven van de freelance creative misschien iets voor jou. Maar een gewaarschuwde freelancer is er twee waard (niet echt, maar oké) en daarom geven we je hier enkele tips. Werk je al als freelancer? Dan kom je hier te weten hoe succesvol, stressvrij en fantastisch welvarend jouw leven wordt. Soms toch.

Image
Zeg NEE - Jos Verwer

1. Spot kansen en werk die uit

Heb je tijdens het scheren van je lichaamshaar een Eurekamoment? Of tijdens het afdrogen van de wijnglazen? Of op de fiets? Vier woorden: Doe Er Iets Mee. Niks is lulliger om werk te zien verschijnen wat je zelf graag (en beter!) had gemaakt, maar dat je hebt laten liggen omdat je bezig was met dat ene saaie project waar je eigenlijk niet achter stond.

Van ideeën alleen kan je je pistolets niet beleggen. Laat staan met kaas én confituur. Schrijf je ideeën op, spreek er met anderen over, plan tijd in om ze uit te werken, en knal dan van begin tot einde. Thomas Edison, die van de gloeilamp, zei dat geniaal zijn 1% inspiratie is en 99% transpiratie. In zijn specifieke geval gold ook 5% licht en 95% warmte. Gelukkig hebben we nu LED-lampen. Tot dusver de sneaky ecologische boodschap in deze alinea.

2. Informeer je

Ga sloten koffie drinken met je concullega’s en peuter hen de pieren uit de neus over hoe zij hun werkleven vormgeven. Ze zullen je alles kunnen vertellen over welke beurzen ze aanspreken, met welke opdrachtgevers ze (nooit meer) in zee gaan en wie hun administratie regelt. Help anderen vooruit op het moment dat jij al even bezig bent. Ze zullen je dankbaar zijn en aan je denken wanneer ze zelf een bepaalde opdracht niet kunnen uitvoeren. En terwijl je je werkleven aan iemand uitlegt, zet je de dingen ook voor jezelf nog eens op een rijtje. Gelukkig bestaan er ook ge-wél-di-ge initiatieven  zoals Antwerp Powered By Creatives en Flanders DC die je stevig op weg helpen.

Image
Informeer je

3. Zeg NEE

Voor werkelijk elke opdracht is er wel een reden om ze te doen. Misschien help je er iemand mee vooruit, misschien betaalt ze uitstekend, of misschien is ze een opstapje naar iets anders. Maar heb jij er ook écht iets aan? Als je mocht kiezen tussen een namiddag met koffie in de zon gaan zitten, of die bepaalde opdracht doen, zou je dan voor de opdracht kiezen? Is je antwoord ja, zeg dan vooral ook ja tegen de opdracht. Is het antwoord nee, denk dan aan welke opdracht je misschien laat schieten doordat je hebt toegezegd op deze. Choose your battles wisely en durf een keertje niet te pleasen.

Vraag je ook af of je het product of de dienst waaraan je meewerkt zelf zou willen gebruiken. Is het antwoord nee, dan is het eigenlijk leuker (en misschien ook beter voor iedereen) dat jij alsnog met een koffie in de zon gaat zitten. Wie weet welk ingenieus idee je krijgt terwijl je sproetjes kweekt.

4. Een goede boekhouder is letterlijk goud waard

Een goede boekhouder kan je een hoop tijd én werk én geld besparen. Informeer je goed vooraleer je met iemand begint samen te werken, vergelijk prijzen en vraag vooral advies van mensen in je werkveld. Als je van plan bent om in de creatieve sector met auteursrechten te factureren, kies dan een boekhouder die al met creatieve klanten werkt. Je goed informeren over iemands profiel geldt eigenlijk voor alle mensen met wie je samenwerkt.

5. Baken af

Een weekend is een weekend en vakantie is vakantie. Baken je werk af en plan je vrije uurtjes niet vol met dingen die je nog in te halen had, want anders zit je altijd en overal te werken en voel je nooit échte ontspanning. Leg die telefoon soms bewust weg opdat je je beter kan concentreren op je kerntaken, plan in wanneer je géén mailtjes checkt en houd je tijd op sociale media binnen de perken. Als je je toch schuldig maakt aan uren doorscrollen op de Facebookpagina van de vriendin van de broer van je ex, voel je dan niet ál te schuldig. Want je bent allesbehalve de enige creatieve zelfstandige die moeite heeft met het scheiden van werk en privé. (Maar toch. Leg ‘m weg).

6. Neem tijd voor jezelf

Je hoeft jezelf niet te verliezen in je job om succesvol te worden. Niet elk moment van de dag moet productief zijn. Of het nu een kwartiertje mindfulness per dag is, een boek lezen in bad, zweten in de fitness, dansen tot ‘s ochtends, uitslapen, pistolets eten, een gezinswandeling, een trappist op een terras, of die allemaal tegelijk, je welverdiende ontspanning heb je écht nodig om op te laden. Pak het er af en toe eens goed van.

Image
Baken af - Jos Verwer

7. Doe het voor een eerlijk bedrag (of doe het niet)

Ga je op zondag om gratis pistolets vragen? Om dan, als je ze lekker vindt, reclame te maken voor de bakkerij? Nee toch? Laat je klanten dan ook niet van jou profiteren.
Door gratis te werken devalueer je je beroep en ondermijn je je marktwaarde. Waarom zou je volgende opdrachtgever je willen betalen als die hoort dat jij ook gratis werkt?
Neem deze 7 best practices ter harte, want uiteindelijk winnen we allemaal met meer creative fair play!

Je hoeft trouwens niet voor iedereen dezelfde prijs te hanteren. Lever je met je product of dienst een grote meerwaarde aan je klant? Dan mag je die doorrekenen, ook al ben je er niet veel tijd mee kwijt. Heeft je klant een beperkt budget? Verwacht dan ook geen al te hoge fee. Heeft die wel een zak geld? Durf dan ook jouw deel daarvan te vragen. Heeft je klant niks? En heb je ook geen waterdichte garantie dat jij iets aan die opdracht zal hebben? Zeg dan nee. Want gratis werk leidt naar ander gratis werk. En je moet die pistolets met kaas en confituur nog kunnen betalen, toch?

8. Omring je met mensen die je energie geven

Ben jij zo iemand die thuiswerkt? Goed hoor. Of post je daardoor op Instagram elke dag twintig stories waarvan er tien over je kat gaan? Gaat de andere helft over hoe boos je bent op de wereld? Misschien is het dan tijd om gezelschap van andere freelance creatives op te zoeken in een coworking space. Op die manier kan je vrijuit ranten over je werk tegen mensen die dezelfde first world problems ervaren als jij, in plaats van online naar klappende handjes en hartjes te hengelen. Met je coworkers deel je zorgen en opladers en ze geven je gratis advies waar je bij staat. Die emoji’s heb jij niet meer nodig om je motivatie op te krikken. En of je nu op zoek bent naar business angels in pak die een serieuze smak geld over jouw ideeën willen strooien, of je verlangt naar het gezelschap van creatieve sukkelaars die samen een pintje hijsen... Op elk creatief potje past het deksel van een coworking.

Image
Omring je met mensen die je energie geven - Jos Verwer

9. Investeer in je netwerk

Tussen die andere creatieve profielen in de coworking zitten misschien wel mensen met wie je kan samenwerken, die je nieuwe ideeën geven of met wie je simpelweg pistolets met kaas én confituur kan eten. Werk je toch liever thuis? Trek dan af en toe fris gewassen naar een lezing of event en spreek er mensen aan. Via sociale media kan je natuurlijk ook klappende handjes en hartjes uitdelen, maar vaak is het toch leuker om je helden en toekomstige collega’s in levenden lijve te ontmoeten. Wie weet welke interessante opdrachten hebben zij voor jou in petto?

Image
Jos Verwer - Investeer in je netwerk

10. Zeg JA

Breekt het angstzweet uit wanneer je wordt gevraagd voor een opdracht die he-le-maal buiten je comfort zone ligt, maar die wel cool is? Kijk het beest recht in de ogen en zeg JA. Informeer je, bereid je tot in de puntjes voor, laat je creativiteit spreken en ga. Dit is jouw kans om iets nieuws te proberen of om een stapje hogerop te geraken op de hiërarchische ladder van saaie, middelmatige, coole en supercoole opdrachten. Is het resultaat van je opdracht niet naar behoren? Dan weet je dat je de volgende keer nooit meer naar deze buitenstaander moet luisteren die wat goede raad uit haar mouw schudt zonder dat ze jou eigenlijk kent. Valt het resultaat geweldig goed mee? Goed gedaan. Ik wist het.

Tekst: Arkasha Keysers
Beelden: Jos Verwer

Heb je toch nog vragen over je (toekomstige) mooie maar harde leven als freelance creative?
Heb gerust een gesprek met jonathan@apbc.be.

Image
Zeg NEE - Jos Verwer
Deel dit artikel