Van Afval naar Uniek Servies: Stock en Stroom Maatwerk Maken Circulaire Innovatie Toegankelijk in Antwerpen
Een duurzaam en betaalbaar serviesconcept, lokaal gemaakt met een positieve sociale impact
Stock creëert een kwalitatief, uniek en betaalbaar circulair servies dat ze in Antwerpen vervaardigen samen met Stroom Maatwerk (sociale economie). Ze geven oude borden, die anders op de afvalberg zouden belanden, een nieuw leven door ze te zandstralen en te voorzien van een nieuwe glazuurlaag. In vergelijking met nieuwe borden spaart de aanpak van Stock het grootste deel van de benodigde grondstoffen uit én een aanzienlijk deel van de nodige energie voor het bakken. Met eigentijdse kleurcombinaties worden de borden samengebracht in unieke sets die niet alleen duurzaam en betaalbaar zijn, maar ook een verhaal vertellen.
PARTNER STORY
De inhoud van dit artikel werd met toestemming beknopt overgenomen van Ondernemen in Antwerpen. Lees het volledige artikel via deze link
Hoe is Stock ontstaan?
Charlotte: “Samen met mijn businesspartner Sander ben ik er zo’n twee jaar geleden mee begonnen. We waren collega’s bij een productontwikkelingsbureau en kwamen op een dag bij de Kilomeet van de Kringwinkel. Daar zagen we schappen vol oude borden; ze waren nog in goede staat, maar hadden verouderde prints of waren niet volledig. We dachten: daar zit potentieel in. Zo begon het nadenken over hoe we die borden een nieuw leven konden geven. We hebben het op dezelfde manier aangepakt als ik indertijd deed bij Comme Soupe: een idee waarin we geloven verder ontwikkelen en kijken hoe ver we kunnen komen.”
Hoe geven jullie die borden een nieuw leven?
Charlotte: “Eenvoudig gezegd: we zandstralen de oude borden om de oude glazuurlaag te verwijderen. Daarna brengen we een nieuwe glazuurlaag aan en bakken we de borden in onze oven.”
Jullie hebben deelgenomen aan een oproep van stad Antwerpen rond circulariteit. Waarom?
Charlotte: “We merkten dat we geen producenten konden vinden om ons verhaal mee te ontwikkelen, zelfs niet voor kleinschalige tests. We waren overtuigd van ons idee en wisten dat we pas stappen konden zetten als we onze eigen keramiekoven hadden. We werkten al samen met Stroom Maatwerk om de oude borden te zandstralen, dus het was logisch om hier ook een volledige productieruimte te hebben. Dankzij de financiële steun van de stad hebben we in deze infrastructuur kunnen investeren. Daar zijn we heel blij mee. Hierdoor hoefden we geen externe investeerders te zoeken en hadden we de vrijheid om vanuit onze eigen visie en passie te blijven ondernemen.”
Betrekken jullie de werknemers van Stroom Maatwerk ook meer bij het proces?
Charlotte: “Ja, we gaan ze naast het zandstralen binnenkort ook inzetten voor het glazuren en bakken van de borden. We voorzien duidelijke handleidingen en schema’s en zorgen voor begeleiding. Het is een fijn idee dat we subsidies gebruiken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden.”
Benieuwd naar het volledige verhaal achter dit innovatieve project? Lees het hele artikel van Stad Antwerpen hier.