WeWantMore in een cocreatietraject met een plek waar designers en makers elkaar ontmoeten

Faber Makerspace

4 minuten lezen

Aan het Hessenplein in hartje Antwerpen ligt Faber Makerspace, een plek waar designers en makers elkaar ontmoeten, experimenteren en projecten uitvoeren. Je vindt er allerlei technologieën en technieken, zoals een lasercutter, 3D-printers en een zeefdrukruimte. De wens om een makerspace in Antwerpen op te richten was er al lang. In oktober 2016 kwam de plek er eindelijk na een cocreatietraject tussen de UAntwerpen, WeWantMore en maker Pascal Roobrouck. In navolging van het traject richtte Sanne Hendrickx Faber Makerspace op.

Ontwerpbureau WeWantMore stapte in een cocreatietraject met de UAntwerpen en ‘maker’ Pascal Roobrouck om inspiratie op te doen voor de makerspace.

Pascal: “We waren al enkele jaren bezig aan een onderzoeksproject waarmee we wilden ontdekken hoe een makerspace opgericht kon worden. Geen gemakkelijke opdracht, want Antwerpen stond bekend als de moeilijkste situatie van heel België om een makerspace van de grond te krijgen.”

Image
FaberMaker space - lasercut
Image
Sanne Hendrickx - Faber Makerspace

Waarom was het zo lastig in Antwerpen?                              

Pascal: “Er waren heel wat partijen geïnteresseerd, maar het lukte niet om de tijd, machines, apparatuur en ruimte samen te brengen die nodig waren voor zo’n opstart. Toen Pinkeye erbij kwam met een budget, een locatie en iemand die het wilde gaan doen, was dat heel welkom.”

 

Vandaag zijn we twee jaar verder. Hoe gaat het nu met Faber Makerspace?

Sanne: “We willen rendabel en onafhankelijk zijn. Dat is een hele uitdaging, maar onze inspanningen beginnen te lonen. We bieden een abonnementsformule aan en werken aan een levendige community. Maar momenteel voer ik ook zelf veel maakprojecten uit in het atelier, en dat is tijdrovend. Communitymanagement is eigenlijk een fulltime job.”

 

Is zo’n ledencommunity even belangrijk als de machines?

Pascal: “De rol van de community is niet te onderschatten. Anderen ontmoeten gebeurt hier spontaan. Ik was hier ooit toen iemand aan het werk was op de CNC-machine. Thuis heb ik ook zo’n machine staan. Maar op een halve dag had ik hier, door met die man te praten, meer vooruitgang geboekt dan een heel jaar op mijn eentje thuis.”

Sanne: “Ik probeer geregeld externen uit te nodigen in Faber Makerspace en een boeiend programma samen te stellen. Ook studenten zijn een interessante doelgroep, al is het niet onze bedoeling om op te boksen tegen de democratische prijzen van scholen en andere fablabs. Onze troef is dat je hier een erg divers publiek vindt, ieder met zijn of haar eigen expertise, waardoor de kruisbestuiving helemaal anders is dan in de schoolcontext.”

 

Ingrid Moons, jij was vanuit de UA betrokken bij het cocreatietraject. Stuur jij studenten door vanuit de Universiteit Antwerpen?

Ingrid: “Wij hebben zelf een lab waar zo’n honderd studenten productontwikkeling aan de slag zijn onder begeleiding van een viertal docenten. De complementariteit tussen de twee labs is interessant.”

“Ik ben ervan overtuigd dat de manier waarop kinderen spelen – samenwerken, uitproberen, durven mislukken, denken als kinderen – de sleutel is van het prototypebouwen dat wij nu nog altijd doen. Ik laat voor elk project heel graag het kind in mij los. We ontwerpen, we bouwen, we leren, we herontwerpen en we bouwen opnieuw.”
Hugo Smid, zaakvoerder van innovatiestudio smidesign tijdens een lezing van de Sprekersacademie

Hoe zie je de toekomst van Faber Makerspace?

Sanne: “Ik hoop dat er hier nog veel geëxperimenteerd wordt zonder schrik om te falen. The Post Couture Collective  vind ik bijvoorbeeld fantastisch. Ze stellen online patronen ter beschikking waarmee mensen zelf kleding op maat kunnen lasercutten. Mensen die ermee aan de slag gaan worden getriggerd om verder te experimenteren. Dat soort projecten wil ik meer aanbieden, net als samenwerkingen met ontwerpers.”

Ingrid: “De makersbeweging en circulariteit zijn in ieder geval brandend actueel. Mensen worden zich bewuster van hoe ze omgaan met afval en plastic. Die kritische massa komt eraan, maar het duurt nog wel even voor ze hier over de vloer komen. De trend lijkt alvast niet te stoppen.”

Een makerspace of fablab is een ruimte waar creatieve makers machines delen, elkaar ontmoeten en vaak ook ideeën uitwisselen. In een makerspace vind je vaak duurdere machines zoals een lasercutter, een CNC-frees of een 3D-printer. Ze staan ter beschikking van creatieve ondernemers of ondernemingen om prototypes te bouwen en hun activiteiten uit te breiden of te verbeteren.

Heel wat makerspaces moedigen gebruikers aan ontwerpen en ideeën openlijk te delen. Makerspaces hebben dan ook de reputatie kweekvijvers te zijn voor innovatie.