Nobi, synergie van Antwerpse creatives (1/2)
Deel 1: de expertise van designbureau Studio Dos Santos
De sterkte van de Antwerpse creatieve sector? Die zit hem in de brede waaier van aanwezige expertise. Van productontwikkelaars tot grafisch ontwerpers en van strategische specialisten tot audiovisuele techneuten: Antwerpen loopt ervan over. Ook de ontwikkelaars van de slimme Nobi-lamp zijn hiervan op de hoogte. In een tweedelige reeks belichten we hoe de Antwerpse start-up Nobi beroep doet op verschillende creatieve experten om zijn innovatieve product op punt te stellen.
Deel één: designbureau Studio Dos Santos bedacht samen met Nobi hoe alle technologieën in het design van Nobi’s slimme lamp konden passen.
Vallen is een groot probleem bij ouderen: een derde van de 65-plussers valt minstens één keer per jaar, waarvan 66 procent zich daarbij ernstig verwondt. De oplossing die Nobi voor dat probleem biedt, is op zijn minst gezegd innovatief te noemen. Revolutionair én Belgisch: Nobi is een geautomatiseerde, heldere verlichting die zowel beweging, temperatuur en luchtkwaliteit registreert via sensoren en artificiële intelligentie. De paradepaardjes van de lamp zijn echter de valdetectie en communicatiemogelijkheden. Deze systemen bieden de nodige extra hulp in woonzorgcentra en in huizen van oudere alleenstaanden: Nobi brengt de beweging van de aanwezige personen anoniem in kaart en informeert hen zelfs via spraakberichten. Al deze technologieën zitten verstopt achter het strakke design van Nobi: een kolfje naar de hand van het Antwerpse designbureau Studio Dos Santos.
Aanvangsfase
De samenwerking tussen Studio Dos Santos en Nobi ontstond zeer organisch. Bert De Haes, medeoprichter van Nobi, werkte vroeger al samen met het designbureau, onder meer voor soortgelijke toepassingen en Smart Home-producten zoals schakelaars en verlichting. Volgens David Dos Santos werd zijn gelijknamige studio al van bij de aanvangsfase betrokken bij Nobi en kreeg het meteen een hele boterham voorgeschoteld. “Het hele idee was best uitdagend want er hing een eigenlijk ook een stigma rond: we moesten een normaal object uitrusten met waaktechnologie voor ouderen.
De verpakking mocht dus niet stigmatiseren: een alledaagse uitvoering was een must. De valdetectie was ook essentieel want ouderen die langer dan één uur op de grond liggen, sterven statistisch gezien veel sneller in de zes daaropvolgende maanden. Samen met Nobi startten we dus met enkele intensieve brainstorms. Na de eerste twee sessies lagen er tal van ideeën op tafel: we moesten echt prioriteit geven aan de meest dringende en essentiële functionaliteiten.”
Design
Na de eerste brainstormsessies beslisten de teams over de basisfuncties: heldere verlichting, connectiviteit en slimme bewegingssensoren met valdetectie. Van daaruit werkte David en zijn designbureau aan een grondig marktonderzoek. “We gingen langs bij het zorgpersoneel en bekeken verschillende scenario’s. Daarbij kwamen ontelbare vragen naar boven: welke functies zijn handig in een serviceflat? Waar kan de lamp allemaal hangen? Welke toepassingen biedt de concurrentie?
Ondertussen werkte onze studio ook al aan de vormgeving, die zo clean mogelijk moest zijn. Enkel zo zou Nobi naadloos in elke ruimte passen: zowel in woonkamers als grotere ruimtes in woonzorgcentra. Nobi moest een vriendelijk, mooi en zacht product worden. Daarna deed ons team al meteen een aanzet naar de vormentaal en zette het vaart achter het project door te beginnen met prototypes.”
Prototypes
Op vlak van prototyping blinkt Studio Dos Santos uit: dat bleek ook uit de ontwikkeling van Nobi. “Onze studio heeft een betrouwbaar en ruim netwerk van leveranciers die alles kunnen creëren: van 3d- en vacuümprints tot freeswerken en metaalafwerking. Bovendien werken ze enorm snel en kunnen we dus heel vlot schakelen bij wijzigingen”, vertelt David. Stijn Verrept, CEO van Nobi, vult hem maar al te graag aan: “Dat eerste prototype? Ik ga eerlijk zijn: dat was zó goed dat het meteen als demomodel kon dienen. Het zag er echt uit zoals we het wilden. De echte functionaliteiten en hardware moesten dan nog volgen, maar door meteen goed te zitten met de behuizing kwam het hele project echt in een stroomversnelling.”
Synergie
Ondertussen draaide ook de motor bij Nobi zelf op volle toeren: de softwarearchitectuur was in de betrouwbare handen van hun experts. Daarnaast focusten Nobi’s hardwarespecialisten zich samen met Studio Dos Santos op de printplaten en sensoren die in de behuizing moesten passen. Deze organische wisselwerking is een prachtig voorbeeld van de synergie achter Nobi. Beide partners verloren echter nooit het overzicht bij dit complexe project.
Dankzij regelmatige meetings konden beide partijen de must-haves en nice-to-haves van Nobi grondig uitlichten en hielden ze de focus scherp. Terwijl het team bij Nobi de tijd had om de werking van het product te finetunen, werkte Studio Dos Santos ondertussen aan de kostenefficiëntie van zowel de productie als de materialen van de lamp. Gedurende het hele project kon het designbureau het aantal gebruikte materialen voor de behuizing zelfs terugschroeven van twintig naar vier onderdelen.
Communicatie
Natuurlijk kent een weldoordacht project als Nobi ook zijn uitdagingen. “Vooral communicatie werd tijdens de ontwikkeling een noodzakelijk aspect voor ons”, vertelt Stijn. “Nadat we de eerste prototypes lieten testen, vroegen sommige gebruikers zich af of de lamp wel werkte. Wanneer Nobi geen val detecteert, is het op de achtergrond immers geruisloos aanwezig. Toen beseften we dat Nobi ook een artificiële buddy moest zijn: een waaksysteem dat gezelschap biedt. We losten het zo menselijk mogelijk op: de lamp zegt nu onder meer ‘goeiemorgen’ wanneer het detecteert dat iemand is opgestaan. Ook het tijdstip en de weersverwachting geeft Nobi op dat moment mee via de ingebouwde luidspreker. Dit is echt een onmisbare factor voor ouderen: ze weten zo dat de lamp over hen waakt. Bovendien geeft Nobi hen ook een mentaal ruggensteuntje via de ingebouwde kalenderfunctie. De lamp laat de aanwezigen weten of er een verjaardag gepland is, of ze een kappers- of doktersafspraak hebben en wanneer ze medicijnen moeten nemen: meer dan handig voor onder meer dementerende mensen.
Privacy
Nobi’s waaksysteem is helemaal conform de privacywetgeving. “Er is ook op dat vlak enorm goed nagedacht,” stelt Stijn ons gerust. “Nobi filmt de personen niet, maar modelleert hen naar stick figures (minimalistische stokfiguren of lijnmodellen, red.) en laat deze modellen enkel zien in geval van een alarmsituatie. In dat geval toont Nobi het versimpelde stokfiguurtje op het echte beeld: zo is de persoon onherkenbaar, maar kan je wel onmiddellijk zien wat er aan de hand is.
Ook mag niemand het gevoel krijgen dat er controle is: daarom is Nobi een lamp, iets wat sowieso in elke ruimte aanwezig is. Toch bevat ze de beste artificiële intelligentie van het moment. Nobi weet of de persoon voldoende drinkt, te lang slaapt of zelfs te weinig bezoek heeft gekregen: helemaal anoniem. Bovendien gebeurt de interpretatie van de sensoren volledig in de lamp, via de krachtige processor en ons AI-model. Hiermee vermijden we dat er beelden naar de cloud moeten worden gestuurd en garanderen we maximale privacy.”
Wereldwijd
Uniek in zijn soort: het is eerder een onderschatting. Nobi is een product waarvan de hele wereld letterlijk versteld staat. CES, de grootste innovatiebeurs ter wereld, bood extra aandacht aan Nobi. Daarnaast vermeldden tal van gespecialiseerde magazines Nobi in hun ranglijsten en kreeg het product zelfs een USA Today Editor’s Choice. Al deze lofzangen voorspellen een gouden toekomst voor één van de meest veelbelovende stukjes technologie van de komende jaren. Het mag dan ook geen wonder heten dat Nobi in eigen land al een Henri van de Velde-award in de categorieën Business Innovation en Consumer kreeg. De meerwaarde van een designer nog eens extra in de verf zetten, heet dat.
Toekomst
Voor Stijn is het duidelijk: “De werking van het product gaat hand in hand met design. Zonder Studio Dos Santos zou Nobi er nooit zoals nu uitgezien. Dankzij hun duidelijke visualisaties, kostenefficiënte aanpak en ruim netwerk van leveranciers kreeg het project echt vaart. We werken daarom samen verder aan een compactere Nobi, genaamd Nobita: die kan ook in vochtige ruimtes dienen, zoals onder meer in het toilet en de hal.
Nobita dient als satelliet van Nobi, inclusief valdetectie en felle ledverlichting. Daarnaast werken we ook aan de bijhorende alarmknop, compatibiliteit met de bluetooth-randproducten en staan we natuurlijk klaar voor de feedback van de echte gebruikers. Vanaf mei 2021 is er een uitrol in de b2b-sector, voornamelijk in serviceflats. Naar het einde van 2021 plannen we om op de b2c-markt te lanceren. Eigenlijk begint het verhaal dan pas echt!”
Antwerpse startup
Nobi heeft een veelbelovende toekomst, maar blijft tenslotte wel nog een startup. “In Vlaanderen is er echt die startupsfeer,” zegt Stijn trots. “Dankzij tal van subsidies en ondersteuning van VLAIO en de overheid kunnen we ons helemaal op onze doelen richten. Een Vlaming stelt zich vaak als underdog op, maar dat is echt niet nodig: we hebben alle talent rond AI, design, software en ontwikkeling.” David deelt die mening: “de laatste jaren is die startupsfeer in turbomodus geraakt, vooral in Antwerpen. Er heerst hier een hecht netwerk van creatives, designers en freelancers die allen vooruitstrevend zijn. Je voelt echt dat mensen zich engageren: enkele jaren geleden was dat totaal nog niet het geval. Om als designbureau mee te bouwen aan deze verhalen, geeft ons enorm veel voldoening.”
Van productontwikkeling tot animatie: de slimme lamp van Nobi spreekt de brede mix van Antwerpse creatives aan. Momenteel is de lamp nog in ontwikkeling en wordt ze getest in de woonzorgcentra, waar ze vanaf mei wordt toegepast op grotere schaal. Toch kreeg Nobi voor dit revolutionair stukje technologie al een Henri van de Velde-award in de categorieën Business Innovation en Consumer. Op 5 februari 2021 won het bovendien ook de Gold Award in de categorie Consumer. Benieuwd naar de slimme lamp van Nobi? Lees meer.